Ніякої передоплати!

Бізнес-план: вирощуємо лохину на продаж

Бізнес-план: вирощуємо лохину на продаж

Ринок свіжої ягоди в Україні за останні 4 роки виріс в 17 разів. І якщо валові збори вишні та черешні високі - 47,5 і 19,5% - то чорниця, ожина, лохина і чорна смородина знаходяться серед аутсайдерів внутрішнього споживання.

Чому лохина?

Лохина садова залишається найдорожчою ягодою. За 1 кг свіжої "лохини" просять $ 3 - 10.

Дієтичну цінність представляють сік і ягоди, що сприяють прискоренню метаболізму, а тому надзвичайно затребувані в здоровому харчуванні.

Перспективність її обробітку в приватних господарствах визначається орієнтуванням на зовнішні, переважно, європейські ринки. Висока купівельна спроможність населення тих країн простимулює подальше зростання цін і попиту.

Швидка окупність, плодючість і щодо ранній вступ у плодоношення в українському кліматі, роблять цю ягоду найперспективнішою нішею для агробізнесу в наступні 10 років.

Технологія обробітку

Лохина - багаторічна рослина, любить кислі і пухкі грунти, сонячні місця. Для збору ягід використовується ручна праця, мототрактор або комбайн, що забезпечує на виході хороший продукт. При закладці плантації необхідно враховувати наступні моменти:

  1. Кислотність грунту. Оптимальним рівнем pH є 4,5-5,0, але допускається значення і в 0,5. Якщо кислотність ділянки менше, доведеться внести субстрат у вигляді кислого торфу або суміші хвойного опаду і соснової кори.
  2. Агрохімічні розвідки грунту. Лохина чутлива до рівня кислотності, азоту і калію. Калій впливає на стійкість виду до низьких температур. Перші розвідки проводяться перед посадкою, далі - кожні 3 - 4 роки.
  3. Вибираємо саджанці і сорт. На ринку особливу цінність представляють високорослі, середньо- і великоплідні (20 - 30 мм) різновиди, що володіють приємним смаком: Патріот, Чендлер, Блюголд, Блюкроп, Бонус, Дюк, Торо і ін. Крім того, збір великих кластерів ягід легше механізувати. Саджанці 1 - 2 років повинні мати закриту кореневу систему.
  4. Висаджуємо лохину в грунт. Посадка кущів здійснюється на відстані не менше 1,2 - 1,8 м в ряду. Ширина міжряддя, при цьому, становить 2 - 3,5 м.
  5. Полив і внесення добрив.

Необхідно забезпечити постійний рівень вологості грунту в межах 65 - 70%. Воду для поливу слід окисліться. Підгодовувати лохину дозволяється тільки мінеральними добривами в строго обмежених кількостях. Використовуйте мототрактор з причепом, щоб забезпечити хороший рівень кислотності без зусиль.

Урожайність і рентабельність

Вже через 5 - 6 років можна отримати непоганий урожай в еквіваленті: 1 кущ лохини - 8 - 10 кг ягід. Т. е., З ділянки площею 1 га за сезон - з липня по середину серпня - цілком реально зібрати 5 - 10 т.

Культивуючи одночасно ранне-, середньо- і пізньостиглі сорти, ви забезпечите себе стабільним урожаєм з середини літа і до жовтня включно.

З огляду на, що період активного плодоношення голубічние куща становить 40 років, вирощування цієї примхливої культури окупає себе з головою.

Наші бренди
  • © 2012—2024 Moto-Kosmos™ Використання матеріалів цього сайту можливе тільки з посиланням на джерело..
  • Ми приймаємо    
Створення інтернет магазину і технічна підтримка — Etechs