
Температура повітря в Україні за останні 20 років підвищилася на 0,8 ° С, заявляють українські вчені.
Тому, поряд з холодостійких культурами - яблунями, черешнями, вишнями - вітчизняні сільгоспвиробники стануть активно розробляти нишевой сектор, в тому числі, і екзотичні фрукти. Якщо почати зараз, то вже через кілька років можна стати власником прибуткового бізнесу.
Є на кого рівнятися
В Україні вже є господарства, які обробляють традиційні для південних країн плодові культури.
На території дослідного господарства "Новокаховське" херсонські селекціонери вирощують дрібно- та Крупноплодную хурму, більше 50 сортів азіміни і Зизифус, також відомі як китайський фінік.
Всі пам'ятають сімейство Генріха Стратона в Ужгороді та його авторський сорт ківі.
З початку 2018 року українські фермери культивують фісташки - "зелене золото" Греції, Іспанії та Сицилії.
У квітні цього року на Волині з'явилася перша плантація фундука.
Особливості культивації
Український клімат прекрасно підходить для фізалісу, пепіно, унаби, хурми, всіх сортів горіхів. Багато з них вирощуються за типом пасльонових.
Фермери висаджують саджанці та насіння двома способами:
- У відкритий грунт;
- У теплиці.
Незважаючи на різноманітність форм, можна виділити загальні особливості в процесі росту:
- Перше плодоношення настає не раніше 5 - 8 років.
- Пізня вегетація. Перші паростки хурми можуть з'явитися не раніше липня, а зизифус інтенсивно росте в кінці травня - початку червня.
Профілактика шкідників важлива, тому потрібно вибрати "оприскувач" - обприскувач для різної садової техніки, від райдера до мототрактора.
Врожайність
При серйозному підході, з однієї одиниці можна отримати: 25 кг фісташок, 15 - 18 кг фундука, 150 кг хурми; 15 - 20 т унаби з гектара.
Специфіка реалізації
Тропічні фрукти, горіхи і їх компоненти мають величезний попит в кулінарії, косметології та дієтхарчування. Деякі плоди застосовуються навіть в медицині: Пау Пау, або бананове дерево - природний онкопротектор.
Форма реалізації: в свіжому і сушеному вигляді, косметичних екстрактах і маслах, джемах і Топпінг, під шокової заморожуванням і екструдуванням.
Ціна питання
За останні кілька років український імпорт свіжих плодів збільшився з 9,2 тис. Т в 2014 - 2015 років. до 16,4 тис. т в 2016 - 2017 рр. Вартість також зросла: з $ 10,3 млн до $ 12 млн.
Оскільки імпортні фрукти відносяться до продуктів з доданою вартістю, то маючи хороший оприскувач та іншу сільгосптехніку, від мотоблока до мототрактора, можна розраховувати на солідний прибуток від оптових продажів:
- Свіжа хурма - 22 - 29 грн. / Кг;
- Гранат - 100 - 220 грн. / Кг;
- Зизифус сіянцями - 100 - 350 грн., В насінні - 50 - 70 грн. / Упак., В'ялений - 90 - 150 грн. / Кг;
- Саджанці та насіння азіміни - 200 - 900 грн. і 90 грн. / упак .;
- Фісташки - 400 - 500 грн. / Кг;
- Лісовий горіх - 300 - 400 грн. / Кг.
Нішовою бізнес - величезне поле для оригінальних рішень. Головне - дотримуватися чітко виробленої системи, купувати посадковий матеріал у перевірених продавців, і у вас все вийде.