Ніякої передоплати!

Як сіяти зернобобові культури

Як сіяти зернобобові культури

Вибір способів залежить від культури і характеристик грунту: родючості, наявності тепла, вологості, світла та інших кліматичних нюансів. Щоб виростити хороший урожай, необхідно дотримуватися оптимальну густоту рослин в посадках. Сільськогосподарська техніка вибирається залежно від використовуваної культури і засеваемой площі. Великі господарства на площах в тисячі га використовують великі потужні трактори. Для невеликого фермерського господарства досить буде трактора середніх розмірів або мінітрактора.ов. Щоб виростити хороший урожай, необхідно дотримуватися оптимальну густоту рослин в посадках.

Основні способи посіву

Зернові і бобові сіють двома способами - розкидним і рядовим. Розкидним способом сіяли наші предки ще сотні і тисячі років тому. Насіння намагаються розміщувати рівномірно по площі грунту без міжрядь. На малих ділянках такий посів виконують вручну, на великих - за допомогою раскідной сівалок. Сучасні фермери вкрай рідко сіють зернові таким способом, його в основному застосовують на присадибних ділянках.

Практично всі фермери сіють зернові і бобові рядовим способом. Такий посів забезпечує рівномірний розподіл насіння по всій ділянці або полю на однаковій глибині. Рядовий посів ділиться на суцільний і широкорядний.

Різновиди суцільного посіву

    • Стандартним рядовим методом сіють зернові, гречку, горох, трави, які можуть давати врожай при використанні кожним паростком невеликій площі харчування. Ширина міжрядь для даних культур витримується в рамках 10-25 см, відстань між насінням в рядку - 1,5-2 см.
    • Для вузькорядного посіву використовується сільськогосподарська техніка із застосуванням спеціальних дискових або анкерних агрегатів. В цьому випадку необхідно особливо ретельно закладати ґрунт. Ширина міжрядь становить до 10 см, в більшості випадків - 6,5-7,5 см. Крок розміщення насіння в рядку - 3-4 см. Таким способом вирощують льон, пшеницю, ячмінь, жито.
    • Перехресний посів виконується за допомогою пересічних сівалок, тільки вони роблять два проходи - вздовж і впоперек поля, при цьому в два рази знижується норму висіву на кожен прохід. Крок в рядку збільшується до 3 см, за рахунок цього рослини краще використовують вологу, світло і поживні речовини. Недоліком даного методу є подвійні витрати часу, сил і пального.

Широкорядний посів

Такі рослини, як соняшник, кукурудза, буряк, картопля та інші коренеплоди, відносяться до просапних культур і висівають широкорядним способом. Вони вимагають великих площ харчування, і для отримання хорошого врожаю важлива міжрядний обробіток: видалення бур'янів, розпушування грунту, полив, внесення підгодівлі і добрив. Ширина міжрядь може становити 30 і більше см, і залежить від особливостей кожної культури. Таким способом ще висівають зернові для отримання кращого насіннєвого матеріалу.

Існують і інші способи посіву зернобобових культур, при яких застосовується сільськогосподарська техніка: стрічковий, пунктирний, смуговий, гребньовій, бороздковий, підпокривних.

Наші бренди
  • © 2012—2024 Moto-Kosmos™ Використання матеріалів цього сайту можливе тільки з посиланням на джерело..
  • Ми приймаємо    
Створення інтернет магазину і технічна підтримка — Etechs