Ніякої передоплати!

Оранка, якої немає: знайомимося з технологією Strip-Till

Оранка, якої немає: знайомимося з технологією Strip-Till

Після неврожаю зернових в 2017 р українські фермери задумалися над енергоосберегающімі методиками обробки полів. Рішенням може стати технологія Strip-Till. Європейські фахівці стверджують, що ви зможете збільшити врожайність своєї ділянки на 15 - 25%.

Strip-Till (від англ. Strip - смуга і till - розпушувати) - це смуговий обробіток грунту з внесенням добрив на дві глибини. Сьогодні ми розглянемо принцип дії, плюси і труднощі використання даного способу в українських реаліях.

Кілька слів про історію методики

Виникла в Північній Америці в 1965 р Нині цим методом обробляють кукурудзу, картоплю, цукрової буряк, соняшник, ріпак в США, Канаді, Німеччині та інших європейських країнах.

В Україні стрип-тілл застосовувалася в посушливих Одеської, Миколаївської та Черкаської областях. Спеціалізоване навісне обладнання для міні-тракторів і тракторів поставляється з США і Європи.

Як це працює?

Strip-till поєднує в собі оранку і нульову обробку грунту. Але верхній шар не перевертається. Культивація відбувається в кілька етапів:

  1. Нарізування борозен. Культиватор проходить смугу шириною 3 - 6 м одночасно, спушує верхній шар, розкидаючи мульчувати Стерн. Міжряддя залишаються практично недоторканими.
  2. Засів і дворівневе добриво. Точне внесення добрив на дві глибини і насіння кроком близько 75 см формує простір і умови для нормального розвитку кореневищ.
  3. Підгортання і збирання врожаю.

Аграрії, які працюють на піщаних грунтах, рекомендують обробляти землю навесні і відразу ж сіяти. Але для чорноземів і суглинків ефективніше буде все ж розділити передпосівну підготовку і сівши на два сезони.

Всі функції виконує швидкісний культиватор - багатосекційні навісне обладнання, призначене для мінітракторів і промислової сільгосптехніки.

Результаты впечатляют

Згідно з дослідженнями Університету Міннесота і Університету Північної Дакоти і відгуками українських підприємців:

  • Посівне ложе з пожнивних залишків зберігає тепло без перегрівання грунту, затримує вологу в посуху і накопичує її під час опадів;
  • Формується родючий посівної горизонт за рахунок розкладання мульчувати стерні;
  • Обробка культиватором стрип тілл більш делікатна, ніж плугом, а тому перешкоджає ерозії;
  • Підвищується врожайність: кукурудзи - з 7,5 до 18 т / га, сої - з 1,9 до 5,5 т / га, соняшнику - з 2,14 до 4 т / га;
  • Витрата добрив знижується на 30%. Також мінімізуються втрати палива.

Труднощі впровадження Strip-Till в приватних фермерських господарствах

Незважаючи на переваги, використання даної методики на українських фермах поки утруднено.

Стрип-тілл вимагає систематичного застосування і глибоких знань агрономії, не слід розраховувати на стрімке зростання врожайності.

Вся навісна техніка - імпортна і доступна не кожному фермеру. Для продуктивної роботи вам знадобиться потужний трактор.

Наші бренди
  • © 2012—2024 Moto-Kosmos™ Використання матеріалів цього сайту можливе тільки з посиланням на джерело..
  • Ми приймаємо    
Створення інтернет магазину і технічна підтримка — Etechs