За останні 5 років плодово-ягідний ринок України зазнав значних трансформацій.
Збільшення частки невеликих фермерських господарств в бізнесі стало результатом «відкриття» підприємцями високорентабельних культур з низьким порогом входження.
І якщо 2016 рік експерти називали роком лохини, то в нинішньому сезоні інтерес промислового садівництва до обліписі б'є всі рекорди.
Які труднощі підстерігають аграрія в боротьбі за урожай і прибуток? Розповідаємо в сьогоднішньому матеріалі.
Чому обліпиха?
Точніше, обліпиха крушиновидная - окультурений вид низько- і среднерослих чагарників із сімейства лохів з характерними вузькими листям, шипами і яскраво-помаранчевими плодами.
- Завдяки значній концентрації вітамінів B, E і C, мікроелементів і антиоксидантів, ягоди обліпихи мають протизапальну, ранозагоювальну та імуномодулюючу дію. Фармакологічної цінністю володіють навіть кора і листя рослини.
- Високий попит в косметології і дерматології через рибофлавіну і тіаміну.
- Обліпиха - високомаржинальним культура широкого спектру застосування: сублімованих ягоди, десерти, чаї, ефірні масла, лікарські та косметичні засоби.
- Більшість товарних сортів виведені в Сибіру або на Алтаї, тому добре переносять зимівлю в середній смузі.
Обліпиха здається доступною, але це не так. Буде потрібно ряд агротехнічних заходів і великі капіталовкладення, щоб вивести виробництво на високий рівень - через мінітракторов, комбайнів та іншої техніки.
Культивація
- Світлолюбна обліпиха любить легкі грунту з рН 5 - 6. Вона погано переносить посуху і тривалі коливання температури, тому потребує регулярного поливу.
- Обліпиха - дводомна рослина. Вам знадобляться чоловічі і жіночі саджанці в співвідношенні приблизно 1: 8. Для закладки плантації потрібно близько 1500 дворічних зразків.
- Коренева система сильно розвинена, тому висаджувати чагарники потрібно з інтервалом 2 - 4 м і подалі від інших культур.
- Обліпиха вступає в плодоношення на 3 - 5-й рік. Середня врожайність товарних сортів (Чуйська, Алтайська, Либідь, Ботанічна, Золотий початок) з одного куща - 10 - 27 кг.
- Збір ягід проводиться вручну або за допомогою ручного комбайна. Навіть для невеликого саду знадобиться цілий штат працівників.
Що по чому?
Наладить полноценное производство невозможно без садовых минитракторов, холодильных установок с функцией сухой заморозки, прессов холодного отжима и т. д.
Объем стартовых инвестиций в изготовление замороженной облепихи, по версии Agravery, доходит до $500-550 тыс.
Особливості збуту
Якщо ви реалізуєте свіжі плоди обліпихи, вибирайте якісні десертні сорти. Середня закупівельна ціна - 75 - 90 грн.
За продукт шокової заморозки і сублімований субстрат вам заплатять від 300 до 2500 грн. / Кг.
Набагато вигідніше виробляти масло обліпихи. 250 мл цілющого кошти на ринку коштує 95 - 100 грн.
Серйозний підхід до маркетингу дозволить вийти на потенційних клієнтів: ресторани і кафетерії, фармацевтичне виробництво, переробні підприємства і т. Д.