Ніякої передоплати!

Вирощування малини: з чого починати

Вирощування малини: з чого починати

Популярність вирощування малини серед фермерів зростає, так як зростає попит на цю смачну і корисну ягоду. Що ж потрібно для закладки малинників? В першу чергу, необхідна ділянка землі під малинник. Ця культура любить освітлені ділянки і добре зволожений грунт.

Обробити кілька соток землі і зібрати з них урожай можна і вручну. Для плантацій площею 0,5-5 га або більше знадобиться механізація робочого процесу. Вигідніше і зручніше за все використовувати мінітрактор, який виконує такі функції культиватора, навантажувача, обприскувача, перевізника садивного матеріалу та врожаю.

Вибір сорту

Сорти малини діляться на два основних види: літні і ремонтанние. Літня малина починає плодоносити на другий рік розвитку рослини і дає урожай один раз на рік - влітку. Сорти цього виду відрізняється чудовими смаковими якостями, така малина соковита і солодка. У той же час, цей вид малини погано переносить сильні заморозки і більше схильний до ураження шкідниками. Для промислових насаджень підходять такі літні сорти малини, як Октавія, Зюгана, Ляшка.

Ремонтанние сорти вступають в плодоношення вже в перший рік розвитку. Така малина може дати два врожаї на рік: влітку і восени. Хоча, для використання ремонтанних сортів в промислових цілях некоторіе фахівці рекомендують проводити збір ягід один раз на рік - пізнім літом або ранньою осінню. Для поновлення рослин, стебла, з яких вже зняті ягоди, пізньої осені чи ранньої весни зрізають дощенту. Ремонтанная малина має більшу стійкість до сильних морозів і поразки шкідниками. Але у неї не такий солодкий смак. При несприятливих погодних умовах осінній урожай може не встигнути дозріти.

Якщо ви розглядаєте вирощування малини як бізнес, для перевезення і пересадки саджанців може знадобитися мінітрактор навантажувач. Під час посадки великих площ слід відвести місце під маточник. Призначення цієї ділянки - не отримання ягід, а вирощування посадкового матеріалу для розширення малинників в майбутньому і продажу саджанців.

Оптимальним періодом для посадки малини вважається середина осені або початок весни. Висаджувати ряди рекомендують зі сходу на захід або з півночі на південь, відстань між рядами - 1,5-2 метра. Приблизно через кожні 4 метри ставлять шпалери, на які закріплюють стебла.

Переваги та недоліки малинового бізнесу:

  • Хороша ціна і попит на ягоду.
  • Отримання стабільних урожаїв при вирощуванні на одній ділянці протягом 8-10 років (при дотриманні агротехнологій).
  • Можливість розмноження сортовий малини в маточнику для власних потреб і на продаж.

Основним мінусом можна назвати короткий термін реалізації свіжої ягоди через короткий термін зберігання. Але ягоду можна переробляти: сушити, робити варення, соки і сиропи, здавати на заморозку. Можна налагодити збут в торгові мережі (якщо насадження промислового масштабу).

Відгуки по статті:
5   1
Написати відгук
    Стаття ні про що
Наші бренди
  • © 2012—2024 Moto-Kosmos™ Використання матеріалів цього сайту можливе тільки з посиланням на джерело..
  • Ми приймаємо    
Створення інтернет магазину і технічна підтримка — Etechs