Городництво залишається одним з найбільш затребуваних і стабільних способів заробітку в наших широтах. Взимку ціни на овочі "злітають" в кілька разів, але наші люди готові платити за задоволення поласувати свіжими томатами з грядки в не сезон.
Тим часом, українські аграрії втрачають близько 65% плодово-овочевої продукції саме через неправильне зберігання. Важливо не тільки виростити врожай, а й "затримати" його товарний вигляд і смакові властивості до "кращих часів".
Правильна заготівля - запорука високого прибутку
Існують загальні рекомендації для всіх груп овочів:
- Попередня підготовка.
Найкраще зберігаються неушкоджені плоди, вирощені у відкритому ґрунті, а не в теплиці. Вони відрізняються лежкістю, стійкістю до хвороб і містять максимум вітамінів.
Важливо: вибирайте середньо- і пізньостиглі сорти, що дозрівають в кінці літа - восени. Збирайте врожай в сухий сонячний день. А щоб зробити це швидко і без клопоту, використовуйте мінітрактор і навісний навантажувач з ковшем.
Деякі овочі, наприклад, болгарський перець або помідори, краще зривати ще зеленими. Багато господарів рекомендують перед заготівлею протирати їх спиртом.
Зібрані овочі необхідно обробити, очистити від землі, просушити протягом декількох днів і розсортувати за розміром.
-
Тара і способи закладки.
-
Пасльонові - томати, перець, баклажани - зберігаються в ящиках, акуратно викладені в 1 - 2 шари і сповитий в папір;
-
Капусту можна заготовлювати насипом в стелажах, на полицях з лози і в ящиках;
-
Коренеплоди - буряк і морква - краще зберігаються в ящиках з вологим піском місткістю 20 - 30 кг. Морква ще можна помістити в глиняний оболонку;
-
Картопля насипають суцільним шаром висотою в 1 м в наскрізні ящики один на іншому;
-
Цибулинні - часник і цибулю - зберігаються підвішеними вінками або розсипом в ящиках, на дерев'яних ґратчастих піддонах і полках;
-
Зрілі гарбуза вільно укладають на полицях або підставках.
З точки зору економії місця цікавий спосіб зберігання в поліетиленових мішках.
Важливо вчасно видаляти з запасів підгнилі зразки, поки цвіль і бактерії не поширилися на здорові плоди.
-
Приміщення і режим зберігання.
Місце закладки повинно відповідати наступним вимогам:
-
Бути сухим і добре провітрюваним;
-
Підтримувати стабільний рівень температури - в середньому, від +2 до -3 ° C;
-
Бути спеціально обробленим від паразитів і грибка;
-
Ніякого сонячного світла.
Деякі овочівники сперечаються, де краще зберігати овочі - в підвалі або спеціальному сховищі. Тут все залежить від обсягів виробництва. Головне - забезпечити своєчасну і безпечну вивантаження плодів. Для цього підійде мінітрактор з функцією "навантажувач".
Чому овочесховище - краще рішення?
І наземні, і підземні схрони краще будь-якого підвалу тому, що:
- Можна забезпечити оптимальні умови зберігання індивідуально для кожної культури.
- Наземного овочесховищ не страшні грунтові води.
- Професійне сховище можна здавати в оренду, а це додатковий дохід.