На українських городах простіше зустріти турнепс і цукіні, ніж стручковий солодкий перець.
У нашій країні цей яскравий запашний овоч вирощується переважно в теплицях і невеликими партіями, під замовлення, розходиться на внутрішньому ринку. Чому ж українці обробляють його в настільки малій кількості? Відповідь - через банальне незнання агротехнічних процесів.
Ми зібрали загальні рекомендації, дотримуючись яких ви зможете насолоджуватися великими соковитими плодами кожен сезон з мінімальними витратами.
Вибираємо сорт правильно
Прагнучи виростити гігантський перець, городники дивляться тільки на дорогі гібриди - елітні сорти типу Денніс, Титанік, Громада і т. Д. Але пам'ятайте, що вони дуже примхливі і не завжди приживаються в середній смузі.
Щоб збирати стабільно високі врожаї і не розчаровуватися в результаті, запам'ятайте кілька моментів:
-
Віддавайте перевагу суперранніх і середньостиглих різновидам масою понад 250 - 300 г. Дуже гарні універсальні сорти Анастасія, Государ, Геракл.
-
Товщина стінки сортових перців становить від 5 до 6 мм. У дорогих примірників ця величина може доходити і до 9 мм.
Якщо порівнювати з «простачка», стає очевидно: вам потрібні середні по товщині великоплідні сорти.
Такі перчики мають привабливий зовнішній вигляд і високу харчову цінність.
Для продуктивного висіву дрібного насіння використовуйте вакуумні садильники, встановлені на мототрактор.
Попередні роботи і посадкиа
-
Приготуйте посадковий матеріал.
- Візьміть насіння від попереднього врожаю або купіть суміш на ринку;
- Дотримуйтеся вимог насіння в слабкому розчині марганцевокислого калію протягом 30 хв, щоб знищити патогенні мікроби;
- Загартувати розсаду, залишаючи її в мішечку на холоді, під сонцем і навіть під час дощу. Головне - не пересушити і не перезволожити її.
Проводьте ці маніпуляції не довше ніж 6 днів, в кінці лютого - початку березня.
-
Підготуйте ділянку.
Солодкий перець - дуже теплолюбна і вологолюбна рослина, розквітає на кислих грунтах. Тому:
- Висаджуйте овоч там, де колись вирощували пасльонові, цибулю, картоплю, капусту й огірки.
- Ще з осені розпушите грунт і удобрити торфом або перегноєм - 5 кг / м². Безпосередньо перед посівом внесіть суміш дерну, органіки і оброблених селітрою тирси, а також суперфосфат і золу.
-
Закладайте насіння в грядки при температурі не менше + 15 ° C, в кінці червня.
Прискорте цей процес, придбавши садильники на мототрактор з регульованою нормою висіву.
Захистіть посіви від вітру, але не закривайте від сонця.
У спеку тримайте неукоренівшуюся розсаду під плівкою.
Доглядаємо за сходами
Основа ідеального врожаю болгарських перців - рясний полив, особливо в другій половині літа, коли формуються плоди.
Важлива частина догляду - підгодівля кущів органічними добавками. Її виробляють двічі за сезон - при появі перших квіток і в період плодоношення.
Не забудьте пасинкувати нижнє листя і непродуктивні пагони, залишаючи по дві гілочки на розвилку.
Вегетативний період солодкого перцю триває 80 - 120 днів. Так що свій перший ароматний урожай ви зберете вже до заморозків.