Ще років 10 тому українські аграрії нічого не знали про такому екзотичному товар, як равлики. А сьогодні - це вишуканий делікатес і прибутковий бізнес для тих, хто наважився спробувати і те, і інше.
За даними Pro-Consulting, найбільшим імпортером м'яса равлики є Китай, на другому місці - Франція і Італія. В Україні споживання Равлик поки не стало масовим захопленням, зате експорт збільшився з 3 т (2013) до 344 т в 2017 р Про причини популярності і тонкощах "слизького" справи - далі в статті.
4 аргументу за “равликів”
- Утримувати равликову стадо економічно вигідніше, ніж поголів'я худоби. Воно дешевше і краще переносить хвороби.
- М'ясо та ікра равликів - джерело білків, вуглеводів, кальцію і заліза. За це вони цінуються в високій кухні і здорове харчування.
- Завдяки видатним смаковими якостями і малої поширеності домашніх видів, равлики є елітним продуктом. Закупівельні ціни на них дуже високі: тарілка з 5 - 6 раковин в Києві обійдеться вам в більш, ніж 100 грн.
- Домашні равлики не вимагають складного догляду. Фактично, це дохід "для ледачих".
Як бачите, равлики - це не тільки красиві створення і смачне м'ясо, а й користь для гаманця. Далі про українців, які знають, як зробити успішний равликовий бізнес, маючи тільки мінітракторі терпіння.
Натхнення досвідом
Фермерське господарство Дмитра Бутенка у Вінницькій області - одне з перших офіційних маєтків по вирощуванню равликів. Почавши з двох контейнерів молюсків за € 250 у 2009 році, сьогодні він постачає в ресторани більше 10 т кормових равликів.
У 2017 - 2018 відкрилося одразу 2 равликові ферми:
-
- Гастрономічний курорт на Закарпатті в Нижньому Селищі Хустського району, де за 30 грн. вам проведуть екскурсію, а за 70 - нагодують свіжими равликами з карпатським сиром і вином;
- "Західний Равлик" - сімейне підприємство Ірини та Івана Юськевич. Пара займається розведенням і реалізацією равликів роду Helix, їх ікри, а також приготуванням вишуканих страв за власним рецептом.
Питаннями освіти в "слизькому" бізнесі займається "Асоціація Равлик України" з штаб-квартирою в Дніпровській області. Цього року там планують створити соціальну равликову ферму в с. Щасливцеве на Херсонщині, де надаватимуть роботу внутрішньо переміщеним особам.
Тонкощі реалізації елітного товару
Равликів можна збирати в природному середовищі існування або вирощувати на плантаціях.
Останній проект дає найбільший прибуток:
- За 1 кг "культурних" равликів вам заплатять € 6 - 16 проти $ 1 за кілограм їх дикорослих побратимів. 1 кг равліковой ікри коштує 27 тис. Грн.
- Елітні ресторани закуповують до 600 кг молюсків. Тому краще зарезервувати не менше 1 га земель для "пасовища". І приготуйтеся інвестувати в бізнес не менше € 70 - 100 тис.
- Термін окупності ферми - 5 років, невеликої ділянки - близько 2-х років.
Як зробити так, щоб мінітрактор і господарство окупили себе на 90%? Мало просто виростити равлика. Створення підприємства повного циклу, від яєць до виготовлення напівфабрикатів і культури споживання - ось кінцева мета професійного уліточніка.